top of page
  • Writer's pictureChristina Maistreli

Βιοφιλικός Σχεδιασμός

Updated: Jan 25, 2023

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του Περιοδικού Αρχιτέκτονες συζητάμε για τα οφέλη της φύτευσης ως παθητικό μέσο σκίασης και το πώς ο Βιοφιλικός σχεδιασμός επιδρά θετικά σε αυτό.




Βιοφιλικός Σχεδιασμός

H ενσωμάτωση αρχών βιοφιλικού σχεδιασμού (Biophilic design) στη στρατηγική σχεδιασμού παθητικών συστημάτων σκίασης, θεωρείται πλέον αναπόσπαστο μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού βοηθώντας παράλληλα και την επανασύνδεση των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον. Έτσι, προτείνεται η χρήση της φύτευσης ως οικονομικό μέσο σκίασης με πολλαπλά οφέλη τόσο για την οικολογία όσο και για την ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου.






Κατάλληλη φύτευση & σωστός προσανατολισμός

Η φύτευση κατάλληλων δέντρων (π.χ. φυλλοβόλα) σε σημεία σωστού προσανατολισμού, η χρήση φύτευσης σε πέργκολες ή σκίαστρα, οι κάθετοι κήποι, συντελούν στη μείωση της θερμοκρασίας των τοίχων και δομικών στοιχείων μέσω της ανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας καθώς και στη μείωση της αισθητής θερμοκρασίας και ρύθμισης της σχετικής υγρασίας μέσω της εξατμισοδιαπνοής των φυτών. Συμβάλλουν έτσι στη δημιουργία συνθηκών θερμικής άνεσης και εξοικονόμησης ενέργειας ενώ η παρουσία πρασίνου επαναφέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στη φύση γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην αστική διαβίωση



10 views0 comments
bottom of page