Χριστίνα Μαϊστρέλη
 

architect

ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ

2020 

105m²

ΟΜΑΔΑ 
ΕΡΓΟΥ

Έργο ιδιωτικό- Ολοκληρωμένο
Ανακαίνιση διαμερίσματος
Interior design - Μελέτη - Επίβλεψη
Χριστίνα Μαϊστρέλη
Δ. Ναθαναήλ  
Εργονόμος μηχανικός PhD Eur.Erg


 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

Ένα διαμέρισμα 105τμ μιας αστικής αθηναϊκής πολυκατοικίας του 1958 του αρχιτέκτονα Ιάσονα Ρίζου κοντά στην πλατεία Μαβίλη, όπου έζησε μια πενταμελής οικογένεια πέρασε το 2019 στα χέρια των δεύτερων ιδιοκτητών του για να στεγάσει μια νέα οικογένεια. Το διαμέρισμα από το 1958 δεν είχε ανακαινιστεί ποτέ. Η δημιουργία ενός σύγχρονου διαμερίσματος που θα ανταποκρινόταν στις αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις των νέων ιδιοκτητών διατηρώντας στοιχεία μνήμης της αρχιτεκτονικής του '60 ήταν το ζητούμενο στο συγκεκριμένο έργο. Λειτουργικά έγιναν συγκεκριμένες παρεμβάσεις καθώς από τη μία η Π διάταξη της κάτοψης γύρω από τον πυρήνα κλιμακοστασίου-ανελκυστήρα της πολυκατοικίας δεν επέτρεπε σημαντική αναδιάταξη του χώρου αλλά επίσης πάρθηκε η απόφαση να διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό η λειτουργική διάταξη όπως μελετήθηκε από τον αρχιτέκτονα Ι. Ρίζο.

Η κατάργηση του τοίχου της κουζίνας μπαίνοντας από την κύρια είσοδο ενοποιεί λειτουργικά το χώρο και κατευθύνει το βλέμμα σε ένα παράθυρο και την απρόσκοπτη θέα στον αστικό ορίζοντα διαχέοντας το φως στο εσωτερικό. Η διαχρονική υλικότητα της κουζίνας με φυσική δρυ, λευκή λάκα και μάρμαρο Διονύσου συνδιαλέγεται με το χαρακτηριστικό μπλε σκούρο χρώμα του σπιτιού που μέσα από την αντίθεση και την ένταση που δημιουργεί, λειτουργεί σαν συνδετικό στοιχείο με τα υπόλοιπα φυσικά υλικά. Οι επιπλέον παρεμβάσεις στην αρχική διαρρύθμιση του διαμερίσματος αφορούσαν στην ενοποίηση του παλιού δωματίου υπηρεσίας με το δεύτερο υπνοδωμάτιο και η εξασφάλιση περισσότερων αποθηκευτικών χώρων. Στις εργασίες ανακατασκευής/ανακαίνισης αναδείχθηκε το ξύλινο ψαροκόκαλο δάπεδο στην σαλοτραπεζαρία και στα υπνοδωμάτια το οποίο και διατηρήθηκε αποδίδοντας στο διαμέρισμα την γοητευτική αίσθηση της αρχιτεκτονικής του ΄60. Στο ένα υπνοδωμάτιο χρησιμοποιείται καρυδιά και καθρέφτης για δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων παίζοντας με την υλικότητα και την αντανάκλαση του βλέμματος. Το δεύτερο υπνοδωμάτιο ενοποιημένο με το πρώην δωμάτιο υπηρεσίας λειτουργεί ως παιδικό δωμάτιο και γραφείο ενώ στο μπάνιο έγινε πλήρης αναδιάταξη με χρήση λευκού χτιστού πάγκου από τσιμεντοκονία και μαύρου ανάγλυφου κεραμικού πλακιδίου